Hellend dak isoleren

hellend dak isoleren

Vanaf 2020 is het wettelijk verplicht dat elke woning in Vlaanderen is voorzien van dakisolatie. Als je dak dus nog niet is geïsoleerd heb je daar nog een jaar de tijd voor om te voorkomen dat de je woning ongeschikt voor bewoning wordt verklaard. De overheid heeft een subsidie in het leven geroepen, waarmee je een premie ontvangt voor het isoleren van je hellende dak. Dit geldt zowel voor het laten isoleren van je dak door een aannemer als voor het zelf plaatsen van dakisolatie. Afhankelijk van welk hellend dak je hebt zijn er verschillende methodes om een hellend dak te isoleren. <:p>

Spantendak isoleren: Hellend dak isoleren via de spanten

Een spantendak is veelal te vinden op nieuwere woningen. De spanten zijn de balken die verticaal vanaf de nok van het dak naar de onderzijde van het dak lopen en waarop het dakbeschot rust. De spanten worden ook wel kepers genoemd. Van binnenuit zie je onder je dak de spanten die op een afstand van tussen de 45 en 60 centimeter van elkaar zijn geplaatst. Het isoleren van een spantendak is vrij gemakkelijk te doen met glaswoldekens die je tussen de spanten kunt inklemmen. Zorg in ieder geval wel dat er een onderdak aanwezig is want isolatie mag nooit rechtstreeks onder de dakpannen aangebracht worden. Nadat de isolatie is aangebracht moet het afgewerkt worden met een dampscherm om te voorkomen dat woonvocht in de isolatie kan trekken.

Gordingendak isoleren: Hellend dak isoleren via de gordingen

Veel oudere woningen zijn voorzien van een gordingendak. Ook een gordingendak heeft een constructie van spanten, maar tevens zijn er ook horizontaal balken geplaatst, de gordingen. Je zult je isolatiemateriaal iets meer moeten snijden, want je glaswol of ander minerale wol moet tussen de spanten en de gordingen worden geklemd. Het is aan te bevelen nog een tweede laag hier overheen te leggen, waarbij je de naden bedekt en je dak optimaal geïsoleerd is. Ook hier moet je weer een dampscherm aanbrengen, alvorens je kunt beginnen met de afwerking.

Sarkingdak

Dit is een geheel andere methode en geschiedt niet van binnenshuis maar vanaf de buitenkant. Deze methode is ideaal als je reeds isolatie hebt, maar je de gehele constructie nog beter wilt isoleren. Ook is deze methode goed toe te passen als de ruimte onder het dak reeds bewoont is. Aan de buitenkant bovenop de spanten wordt dan een isolatielaag aangebracht van meestal isolatieplaten. Deze isolatieplaten dienen dan ook direct als een onderdak. Vooral als de binnenzijde ook is geïsoleerd, creeer je met deze methode een nog beter geïsoleerde woning, waarbij nagenoeg geen koudebruggen meer kunnen ontstaan.

hellend dak isoleren met glaswol