Glaswol isolatie

Glaswol behoort tot één van de meest populairste isolatiematerialen. Vooral als je je dak wil isoleren is glaswol handig aan te brengen omdat het verkrijgbaar is in rollen (dekens) of platen. Glaswol bestaat uit een mengeling van mergel, soda, zand en gerecycled glas. Deze stoffen worden gezamenlijk gesmolten en tijdens het afkoelen tot draden gesponnen. De gesponnen draden worden daarna met elkaar verbonden door een hars en tot dekens op platen gevormd. Glaswol is erg licht materiaal omdat het voor 99% uit lucht bestaat. Het materiaal houdt de lucht goed vast, waardoor het een perfect isolatiemateriaal vormt en toch kan ademen.

glaswol

Dak isoleren met glaswol

Vooral voor hellende daken is glaswol erg geschikt. Dit heeft vooral met de hanteerbaarheid van de glaswolplaten en dekens te maken. Vooral de dekens zijn gemakkelijk op maat te snijden of te knippen. Bij een goede aansluiting van het glaswol creeer je een goede isolatie zonder openingen waardoor erg geen kou of tocht meer kan ontsnappen. Afhankelijk van het soort dak is glaswol in verschillende diktes te verkrijgen. Meestal wordt een dikte van 160 millimeter gebruikt, maar er zijn ook andere maten tussen de 60 en de 180 millimeter te koop. Ook de prijs van glaswol is een positief punt. Glaswol is het goedkoopste isolatiemateriaal met een gemiddelde prijs van zo’n € 5,- per vierkante meter.

Een dak isoleren met glaswol, hoe gaat dat?

Een hellend dak isoleren met glaswol is niet heel erg moeilijk. Je moet het alleen wel goed doen, anders kun je nadien problemen krijgen. Glaswol mag nooit rechtstreeks onder de dakpannen worden geplaatst. Als er nog geen onderdak aanwezig is, moet je je dak eerst van een onderdak voorzien. Je loopt anders kans dat het glaswol door vocht aangetast wordt en zijn isolerende werking verliest. Glaswol kun je tegen het dak aanbrengen met een raamwerk van hout of metaal, waartussen het glaswol geklemd kan worden. Snijdt de platen of dekens wel iets breder uit, zodat er geen kieren ontstaan en de stukken glaswol goed tegen elkaar klemmen. Glaswol is behoorlijk flexibel dus dat moet dan geen probleem zijn. Werk dat naden en kieren zoveel mogelijk af met een afwerkingsband zodat er zo luchtdicht mogelijk geïsoleerd wordt. Breng nadien altijd een dampscherm aan. Een dampscherm wordt aangebracht aan de warme zijde van de zolder, dus de binnenkant en voorkomt dat warme en vochtige lucht niet in het isolatiemateriaal kan trekken. Er zijn ook glaswol platen en rollen waarop reeds een dampscherm is aangebracht. Vervolgens kun je het dak afwerken. Meestal word daar gipsplaat voor gebruikt. Dit is goedkoop en gemakkelijk te bewerken. Vul ook altijd de naden tussen de gipsplaten goed op met strips of met een kit. Zo heb je je dak zo optimaal mogelijk geïsoleerd.

dakisolatie met glaswol

De Belgische wetgeving ten aanzien van dakisolatie

Per 2015 is de nieuwe Vlaamse dakisolatienorm in werking getreden. Deze wetgeving zegt dat elk dak in Vlaanderen van woningen die voor 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten in 2020 geïsoleerd moeten zijn. Dit geldt voor zowel koop- als huurwoningen. Enkel kamers en daken kleiner dan 2 m² zijn uitgezonderd. Vanaf 2020 mag een woning zonder dakisolatie ongeschikt voor bewoning verklaard worden. De overheid heeft een minimumnorm vastgesteld waaraan een geïsoleerd dak aan moet voldoen. Dit wordt vastgesteld met behulp van de R-waarde. Deze moet minimaal 0,75 m² k/w zijn. Houdt daar dus rekening mee bij het isoleren van je dak.

Premies in België voor dakisolatie

Iedereen zonder dakisolatie moet dus voor 2020 nog aan de slag om het dak te isoleren. Dit kost alleen wel wat en daarom helpt de overheid ook mee door het instellen van een premie waar je je recht op hebt als je je dak gaat of laat isoleren. Een premie wordt aangevraagd via de netbeheerder en geldt zowel voor het isoleren van het dak zelf als de zoldervloer bij onverwarmde zolders. Deze premie bedraagt € 6,- per m² als je de werkzaamheden door een aannemer laat uitvoeren en € 4,- per m² als je het zelf doet. Ook is er de totaalrenovatiebonus wanneer je minimaal 3 energiebesparende maatregelen uitvoert. De premie voor een eengezinswoning is dan € 1.250,- maar kan oplopen als je meer dan 3 maatregelen doorvoert. Bij een totale renovatie van het dak én plaatsing van isolatie, kun je ook in aanmerking komen voor de Vlaamse verbeteringspremie. Voor dakwerken staat hier € 1.250,- premie tegenover.

Prijzen uitvoeren dakisolatie

Als je je dakisolatie laat uitvoeren door een aannemer ben je gegarandeerd van vakwerk en krijg je garantie. De prijzen kunnen nogal verschillen, maar gemiddeld ben je tussen de € 20,- en € 30,- per m² kwijt. Vraag sowieso altijd bij diverse aannemers een offerte op, zodat je goed kunt vergelijken. En neem bij je berekening ook altijd mee, dat je met een premie van de overheid het bedrag flink kunt laten dalen.