Een luchtdichte isolatieschil

Het is van het grootste belang om een woning zo luchtdicht mogelijk te isoleren. Wanneer een woning niet luchtdicht is geïsoleerd kan dit grote gevolgen hebben en de isolatiewerking teniet doen. Zorg bij het isoleren van je woning dat je je aan bepaalde regels houdt, zodat je een perfecte luchtdichtheid kunt bereiken.

aannemer die dakisolatie plaatst

Waarom luchtdicht bouwen?

De isolatieschil rondom je huis beschermd je tegen kou, tocht en vocht die je huis binnen zou kunnen komen als deze niet geïsoleerd was. Als de isolatieschil onderbroken wordt, doordat isolatiemateriaal beschadigd of uitgezakt is, komt toch alsnog je woning binnen en kan tot gevolg hebben dat isolatie nog meer de isolerende werking verliest. Daarnaast zal het kouder worden in huis en zul je meer stoken. Het voordeel dat je had met een geïsoleerde woning, zoals een besparing op energie komt dan te vervallen. Alle reden daarom om zo luchtdicht mogelijk te isoleren.

Hoe kan je de luchtdichtheid meten?

Je kunt de luchtdichtheid van je woning laten meten door de blowerdoortest. Een blowerdoortoestel, een soort van ventilator wordt voor de ingang van de buitendeur geplaatst. Tijdens de test wordt een overdruk en een onderdruk in de woning gecreëerd van ongeveer 50 Pascal. Vervolgens wordt vastgesteld wat de snelheid is waarmee de druk hersteld wordt door de aanzuiging van buitenlucht door de kieren en gaten van de woning. Hier komt een bepaalde waarde, de EPC waarde, uit die de luchtdichtheid in de woning aangeeft. Hoe lager de waarde onder de 50 Pascal komt, des te beter is er geïsoleerd.

Hoeveel verlies je door niet luchtdicht te isoleren?

Een woning die uitermate goed geïsoleerd is heeft een EPC waarde van nog geen 1. Dit is voor de meeste woning niet van toepassing omdat er meestal nog genoeg plekken zijn waar tocht doorheen kan komen. Gemiddeld gezien verlies een woning die niet of niet goed luchtdicht is geïsoleerd ongeveer 15% tot 25% aan de geproduceerde warmte. Dit percentage stook je dus eigenlijk voor niets en bewijst dat luchtdicht isoleren zeer belangrijk is. Wanneer de woning goed is geïsoleerd kun je dus tot wel 25% op je energiefactuur besparen.

Gevoelige plekken in huis die niet luchtdicht zijn

De meest gevoelige plek in een woning is wel het dak. Niet voor niets moet in Vlaanderen vanaf 2020 elk dak geïsoleerd zijn. En dan nog moet er tijdens de isolatiewerkzaamheden goed en nauwkeurig gewerkt worden om te voorkomen dat er naden ontstaan. Ook doorvoeren voor leidingen in de vloeren kunnen gevoelig zijn voor kieren en gaten. Het is dus van belang om alle leidingen door het huis na te lopen en alle doorvoeren goed te isoleren met bijvoorbeeld Purschuim. Ook ramen en deuren blijven in een woning een gevoelig punt. Werk dus altijd met tochtstrippen en zorg dat je regelmatig je kitwerk naloopt en desnoods vernieuwd.