Het dampscherm: onmisbaar als je correct wilt isoleren

Wil je je dak isoleren dan ben je er nog niet als je je isolatiemateriaal hebt aangebracht. Voor een optimale en goede isolatie en ook bescherming van je isolatie dien je een dampscherm te isoleren. Het nut van een dampscherm wordt dan vaak ook onderschat, waardoor er bij geen plaatsing uiteindelijk problemen aan het isolatiemateriaal kunnen voorkomen.

Waar en waarom een dampscherm plaatsen?

Een dampscherm wordt meestal voorzien bij dakisolatie, maar ook in vochtige ruimtes, zoals een badkamer of keuken. Het dampscherm zorgt ervoor dat woonvocht niet in het isolatiemateriaal kan trekken. Door koken en douchen ontstaat er nu eenmaal woonvocht en ook bewoners zelf verliezen enkele liters vocht per dag. Bij een te hoge luchtvochtigheid wordt dit woonvocht omgezet in condens en wanneer dit condens zich afzet in het isolatiemateriaal wordt het vochtig en verliest het zijn isolerende werking. Daarnaast voorkomt het dat door vocht aangetast isolatiemateriaal gaat schimmelen met alle gevolgen van dien. Zelfs de constructie van de woning zal aangetast kunnen worden door schimmel en de gezondheid van de bewoners zal er onder te leiden hebben. Isolatiemateriaal dient dus altijd droog te blijven en daarom is een dampscherm zo belangrijk.

dampscherm

Werkwijze en aandachtspunten

Bij het plaatsen van een dampscherm niet je het scherm vast aan de balken. Lopen er eventueel leidingen, doorboor dan niet het dampscherm, want dan ontstaat er een luchtlek en verliest het dampscherm zijn luchtdichte werking. Tape daarom ook de nietgaatjes goed af. Heel belangrijk is het om de stroken niet te krap op maat te maken. Houd in het oog dat de stroken elkaar toch 10 centimeter moeten overlappen om naden en dus luchtlekken te voorkomen. Let bij aanschaf van een dampscherm dat je ruim voldoende koopt. Een dampscherm moet altijd op het isolatiemateriaal aangebracht worden aan de warme kant van de isolatie, dus van binnenuit. Je brengt een dampscherm dus aan nadat de isolatie is geplaatst. Vervolgens kun je de damplaag afwerken met de binnenafwerking.

Merken dampscherm

Een dampscherm kan bestaan uit verschillende soorten materialen. Het meest wordt een folie van polyethyleen gebruikt, maar ook aluminiumpapier is populair. Ten slotte kun je ook een dampscherm aanbrengen van bitumen. Er zijn talloze merken die dampschermen produceren. Een bekend merk is bijvoorbeeld Knauf die kunststof dampschermen maakt. Isover Flammex en Proclima zijn ook veel gebruikte merken voor kunststof dampschermen. Deze merken blijven voor België en Vlaanderen toch het meest populair en hebben hun waarde wel bewezen.